Aktivitetskalender

M T W T F S S
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 

Bruker hjelp

Ved dataenRegistrerte bruker av Kystgruppens nettportal kan bidra med informasjon av forskjellige art. Du kan informere om et arrangement i aktivitetskalenderen, legge inn din CV, lage egne sider og innlegg med tekst og bilder. Brukere kan også opprette egne bildegallerier og lysbildevisning. På denne siden gir vi en veiledning til hvordan du gjør det på kystgruppen.no

Som uregistrert bruker av kystgruppen.no vil du bare kunne lese innholdet på sidene og finne informasjonen som er tilgjengelig for uregistrerte brukere. Enhver som registrerer seg som bruker ved å opprette en konto får tilgang til all informasjonen og blir også gitt mulighet til å være medskribent på nettstedet.

Når du har trykket lenken Opprett konto, laget et brukernavn og skrevet e-postadressen din, så vil du straks motta en e-post til den e-postadressen som du oppgav såfremt den ble skrevet riktig. I denne e-posten står det et passord som du logger deg på med. For letthetsskyld så kan du kopiere dette fra e-posten og lime det inn i passordfeltet. Når du logger deg på med dette så kommer et kontrollpanel frem under brukernavent ditt hvor du kan blant annet opprette innhold og endre kontoinnstillinger. Trykk Min konto og deretter Rediger-lenken. For å endre påloggings-passordet til noe som er lettere å huske, skriv inn nytt passord i feltet for passord og bekreft passord. Trykk Lagre-knappen nederst på siden for at dette skal bli lagret.

TopsFor ikke å glemme brukernavn og passord, kopier dette inn i et Word-dokument og lagre det som f.eks: kystgruppen_logginn.doc. Om du likevel skulle være uheldig å glemme/miste Konto-informasjonen så kan du selvsagt trykke linken under Logg Inn-knappen som heter: Bestill nytt passord for å få tilsent nytt passord.

Når du redigerer Min konto-siden så har du også muligheten til å laste opp et brukerbilde som du vil synes ved dine innlegg og kommentarer. Vi anbefaler også at man trykker Plassering-lenken og setter et merke på kartet som viser hvor man bor.

Vi ønsker at så mange som mulig vil benytte seg av nettportalen: kystgruppen.no til å informere om saker som gjelder det området vi bor i. Er du med i et lag eller brenner du for noe, bruk oss som utgangspunkt for å formiddle ideer og kanskje sette en sak på dagsorden. Ta eventuellt kontakt via vårt kontakt skjema om du lurer på noe. Når er innlogget på kystgruppen.no kan du begynne å lage sider, skrive komentarer og innlegg. Slik gjør du det:

Trykk på lenken i venstre felt som heter: Opprett Innhold under brukernavnet ditt.

På siden: Opprett innhold kommer en liste med de forskjellige innholdstypene som du har tilgang til å lage. La oss først lage en side ved å trykke på Side-lenken øverst. Du kommer så til felter som du skal fylle ut, først med en tittel i Tittel-feltet. Tittel er en overskrift som oppsummerer hva din side skal omhandle. Menyvalg-feltet kan du åpne om du ønsker å legge siden du lager under et spesiellt område i Primærlenker-menyen. Primærlenker-menyen ligger i det gule feltet oppe på alle sider og skal gjøre det lett å finne fram i sidene. Hvis du ikke velger noe her vil siden bli å finne under: Siste innlegg og øverst i Siste bevegelser til venstre på siden, men om den f.eks omhandler Kultur og ungdom og du ønsker å ha siden i forbindelse med sider som omhandler Kultur - dra nedover i gardinen Overordnet element og velg: Kultur og deretter Ungdom. Da vil siden bli å finne under Kultur og Ungdom. Gi siden en Menylenketittel. Dette vil være lenkenavnet i menyen, så vi anbefaler at du forsøker å gjøre dette så kortfattet som mulig.

TipsDet kan være lurt å trykke Lagre-knappen(nederst på siden) underveis hvis jobben med siden tar litt tid. Da kan du underveis studere hvordan siden blir seendes ut og du sikrer deg mot å miste innhold om f.eks strømmen skulle gå. 

Plassering. Om siden du lager omhandler et lokalt sted så kan det være hensiktsmessig å legge ved et kart som viser hvor dette er. Trykk på lenken: Plassering og et oversiktskart kommer frem. Før musepekeren over dette. Trykk i nærheten av stedet du ønsker å merke av. Om du har ei pc-mus med hjul på så kan du rulle på dette for å zoome og dra med musen i kartet til du er akkurat på stedet. Trykk en gang på punktet for å sette en markør. Du kan finjustere hvor markøren skal stå ved å ta den etterpå og flytte den med musepekeren. Krysset under markøren skal stå eksakt på stedet. Du kan også fylle ut feltene under som gjelder: Hva plassen heter, steds/gatenavn og kommune osv. men dette er ikke nødvendig.

Tekstfeltverktøyene:
Editor

TipsFor å finne ut hva de forskjellige verktøyene i tekstfeltmenyen kan brukes til, hold pekeren over knappen et lite øyeblikk og forklarende tekst kommer frem.

 

Nå er det på tide å skrive inn litt tekst. I Tekst-feltet kan du gjøre jobben direkte eller kopiere inn den fra andre tekstredigeringsprogrammer som f.eks Word. Hvis du bruker Word kan du bruke tastekombinasjonen Ctrl+A for å marker alt eller dra markøren over teksten og høyretrykke på musen og velge: Kopier(eller trykk tastene Ctrl-C). Sett inn fra WordVelg nettlesersiden igjen(nede i skjermmenyen), trykk med musepekeren på knappen til verktøyfeltet som har en W(for Word). Et vindu åpner seg hvor du skal lime inn teksten fra Word ved å høyretrykke på musen og velge: Lim inn(eller trykk tastene ctrl-v). Når teksten kan ses i vinduet trykker du knappen til venstre i vinduet som heter: Insert og teksten din skal være på plass i tekst-feltet. Du kan kopiere flere typer elementer fra word som f.eks tabeller, men utseende vil endre seg etter at nettsiden er lagret. Dette på grunn av at nettsiden har sine egne regler for å gi et bestemt helhetlig utseende(CSS). NB! Det kan oppstå kritiske problemer om det limes inn fra Word uten å benytte Lim inn fra Word-knappen. Om du skulle komme til å gjøre dette anbefaler vi at du sletter siden ved å gå inn på siden igjen, trykke Rediger og deretter Slett-knappen nederst på siden. Du kan også markere at i tekstområdet og fjerne det. Trykk Lagre-knappen for å lagre endringen. I tilfeller der man ikke trenger mulighetene i Word til tabeller o.l, anbefaler vi at man bruker rene tekstprogrammer som Wordpad og TekstEdit.

Sett inn bildeNå kan du om du ønsker det sette inn bilder blandt teksten din. For å sette inn bilder i teksten: Sett markøren ved tekstavsnittet som du vil at bildet skal bli liggende ved siden av og trykk Bilde-knappen som har et grønt tre på seg. Et vindu åpner seg som heter: Insert/edit image og det er nettopp hva dette vinduet er til: Å sette inn bilder og eventuellt redigere bildets størrelse og plassering i forhold til teksten. Hvis bildet du ønsker å bruke allerede ligger på en annen nettside på internett så kan du lime inn nettadressen til det i Image URL-feltet. Slik gjør du det: Åpne nettsiden som bildet ligger på, høyretrykk på bildet og velg: Kopier bildeadresse. Gå tilbake til Insert/edit image-vinduet, høyre-trykk i Image URL-feltet og velg Lim inn(Ctrl + V).

Hvis du har bildet liggende på datamaskinen din så må du trykke knappen ved siden av Image URL-feltet for å lete deg fram til bildet. Trykk på denne knappen. Et nytt vindu kommer opp og her får du en liste med allerede opplastede bildefiler(om du har lastet opp bilder tidligere til kystgruppen.no). Trykk knappen helt oppe til venstre i det nye vinduet som heter: Last opp.

Et nytt vindu kommer opp og her trykker du knappen som heter: Velg fil. Nå kommer et vanlig utforskvindu opp og du letter deg fram til bildemappen din og velger et bilde ved å dobbelklikke på det eller markere det og trykke: Åpne. NB! Bildefiler som skal fungere i nettlesere må ha et gyldig etternavn som: jpg jpeg png eller gif. Trykk Last opp-knappen ned på neste vindu. (Utvid eventuellt vinduet ved å dra i hjørnet for å se bildet som du har lastet opp).

Når du kan se bildet i nedre felt av dette vinduet kan du trykke på bildet og vinduet lukker seg og viser det første: Insert/edit image vinduet men nå skal det ha kommet en adresse til bildefilen i Image URL-feltet og feltet for Dimensions(størrelser) er fylt ut. Feltet: Image description er til for at du skal gi et beskrivende navn på bildet. Dette er ment for at blinde og svaksynte som bruker snakkende datamaskin skal kunne få høre hva som det er for noe de peker på. Denne informasjonen skal også komme frem om man fører pekeren over bildet. Tenk på de svaksynte og fyll ut dette.

Så er det noen punkter som er viktige:

Punkt 1. Alignment(Sammenstilling). Her velger du på hvilken side av teksten som bildet skal ligge. Vi anbefaler at du velger Right(Høyre) eller Left(Venstre) nederst i menyen. De andre valgene er ikke ønsket men du bør velge ett av de to ellers så vil bildet skyve teksten unna fra å ligge på siden av bildet og det ser lite pent ut.

Punkt 2. Dimentions(Størrelse). Den verdien som står her i nå viser opprinnelig størrelse på det opplastede bildet. Her kan du skalere ned bildet. For å skalere bildet ned proposjonalt, slett verdiene i begge feltene og skriv inn ny verdi Bare i det ene feltet. Husk at denne verdien er i måleenheten pixel som er et skjermpunkt - minste prikk som skjermen kan vise. Bildet kan ikke være større enn 600 pixler bredden da dette er størrelsen på bredden som er tilgjengelig på sidene. NB! Du bør ikke skrive inn en større verdi enn den som står der i utgangspunktet, bare skrive ned verdien. Oppskalering fører til dårligere bildekvaliet og lesbarhet. Første feltet i Dimensions har med bredden å gjøre og andre feltet viser bredden. Når du har skrevet ny verdi i første felt ved Dimensions, f.eks 400, sletter du verdiene i det andre feltet. Trykk utenfor feltet for å bekrefte. Ny verdi kommer automatisk i andre feltet.

På grunn av at vi ønsker et helhetlig utseende hvor alle bildene ikke har rammer, så ber vi om at man utelater å skrive noe i Border-feltet. Om det er hensiktsmessig å ha ramme f.eks om bildet har mye hvitt i bakgrunnen, skriv 1 eller 2 i feltet(ramme tykkelse).

Punkt 3. Vertikal space har med hvor mye bildet skal skyve teksten fra seg på over og undersiden. Vi anbefaler at man skriver 5 eller mindre. I feltet Horisontal space ber vi om at man skriver 10 eller mer. Dette har å gjøre med hvor mye bildet skal skyve teksten fra seg til venstre og høyre(horisontalt). Dette bør gjøres. Om dette ikke blir gjordt vil tekst kunne bli liggende helt i kant av bildet.

SkalerTrykk tilslutt: Insert-knappen for å plassere bildet. Om man vil finpusse på resultatet så markerer man bildet på nytt ved å trykk på det og trykke knappen med det grønne treet igjen for å få opp det siste bildejusteringsbildet igjen, endre verdiene og trykk Insert igjen. NB! Noen nettlesere gir deg også verktøy til å dra i selve bildet når det ligger i tekstområdet. Disse finner du om du etter å ha satt inn bildet trykke på det og får en ramme rundt bildet med ruter i hjørner og kant. Dra i disse rutene for å skalere bildene - se bildet. 

 

 

Lage lenker og legge ved dokumenter

Noe av det fine med å ha informasjon på internett er at det er lett å knytte sin informasjon sammen med annen informasjon som ligger på nettet. Om du ønsker å lede leseren til et nettsted som omhandler samme sak som du skriver om gjør du det med lenker. Lenker kan du også lage til din kommunes hjemmesider. Slik gjør du det:

Lenker: Se Flash eksempel!

LenkerSlik gjør du det når du skal legge inn en lenke til en internettside: Velg nytt vindu oppe i menyen på nettleseren din, skriv inn nettadressen eller søk opp siden i søkefeltet. Når denne siden er oppe i nettleseren drar du markøren over hele nettadressen i adressefeltet eller trykker 3 ganger på adressen for å markere den. Trykk på høyre museknapp og velger kopier(eller trykk tastene Ctrl+C). Gjør igjen vinduet Kopier adressen i nettleser toppentil kystgruppen.no aktivt og marker ordet eller settningen som du vil lage en lenke på ved å dra pekeren over slik at elementene får en blå bakgrunn (Markerte elementer får en blå bakgrunn). Trykk Lenke-knappen og sett markøren i feltet: Link URL og trykke høyre museknapp igjen og velg: Lim inn. (Ctrl+V)

 

Lim inn ardesseI Target(Mål)-feltet velger du: Open link in a new window for at nettleseren skal åpne en ny nettside når man trykker på lenken og ikke overskrive kystgruppensiden i nettleseren. Hvis du ikke velger det, vil kystgruppen.no forsvinne fra sitt vindu og vedkommende må klikke tilbake-knappen eller skrive inn kystgruppens nettadresse på nytt.

For å lage en lenke til en side på kystgruppen.no - leter du opp denne siden først og kopierer nummeret etter kystgruppen.no/node/ i adressefeltet. F.eks: 40 NB! Da velger du ikke noe i Target menyen, for nå ønsker man ikke noe nytt vindu. Systemet som kystgruppen.no er bygget på lagrer sidene som noder og gir dem et unikt nummer. Det er dette nummeret som du legger inn i Link URL-feltet.

 

Legge ved dokument og lage lenke til dette:

Om du ønsker å lage lenke til et eller flere dokumenter så må du først sørge for at en kopi av dokumentet er lastet opp til internett og dermed er tilgjengelig for nettlesere. Om det ligger en lenke til et dokument på en annen nettside så kan du i stedet for å klikke på lenken og laste ned filen, høyretrykke på lenketeksten(blå) og velge: Kopier lenkeadresse. Så kan du trykke Lenke-knappen(hel lenke) og velge: Lim inn i Link URL-feltet.

Om dokumentet ikke er tilgjengelig på internett men fortsatt ligger på din egen maskin, så må du først laste dette opp til internett for at det kan bli tilgjengelig for andre via kystgruppen.no. Slik gjør du det:

Laste opp et dokument:

Nede på Kystgruppen-siden som du jobber med finner du en lenke som heter: Vedlagte filer. Trykker du på denne lenken så kommer det frem et felt med tittelen: Legg ved en ny fil. Trykk knappen som heter: Velg fil og et explore-vindu åpner seg. Her blar du deg frem til Dokument-mappen din og dobbelt-klikker på dokumentfilen eller markerer filen og trykker Åpne-knappen. Nå er filen valgt men det gjenstår å laste opp filen til internett. Det skjer først når du trykker: Legg ved-knappen. La opplastingsprosessen få gå sin gang. Det kan ta forskjellig med tid ettersom om nettforbindelsen er rask og filens størrelse. Store filer tar det lengere tid å laste opp. NB! Alle vedlegg ha et etternavn(extensions) som gjør at filtypen kan gjenkjennes av nettleseren som skal starte andre programmer som f.eks Word. Vedleggsfiler må ha etternavn som: jpg jpeg gif png txt doc docx xls pdf ppt pps odt ods eller odp.

Opplastet vedlegg

Når et vedlegg er lastet opp synes adressen til vedlegget under Vedlagte filer. Du må kopiere Hele adressen til dokumentet om du skal kunne lage en fungerende lenke til det. Dra musepekeren over hele settningen(her merket med rødt - felt 2). Om du ikke kan nå slutten på filnavnet og etternavnet(Extensions), kopier først denne adressen: http://kystgruppen.no/sites/default/files/ og lim inn navnet på dokumentet(felt 1) etter skråstreken. NB! Forsøk med kortere navn på dokumenter og benytt understrek_mellom_ordene. Dette er det som heter god praksis. Adressen som limes inn(Ctrl+V) i Link URL-feltet skal være den samme som andre linjen i Vedlagte filer listen. Velg også her: Open link in a new window i Target-feltet.

Bildegalleri:

For å lage et bildegalleri så er prosessen ganske den samme. Trykk på lenken: Opprett innhold til venstre på siden. Trykk deretter på lenken Bildegalleri. Skriv øverst på siden en tittel på bildegalleriet, trykk på Menyvalg og skriv inn et kort navn på bildegalleriet. Som Overordnet element velger du: Primærlenker og velger det som du vil ha som Overordnet element(Foreldre). Hvis du f.eks har laget en side tidligere, så kan du velge denne som Overordnet element eller så vil den havne under Siste innlegg.

I feltet: Gallery Description skriver du en kort tekst om hva bildegalleriet tar for seg. Trykk Lagre nederst på siden uten å fylle ut noe mer. En side med navnet på bildegalleriet ditt kommer opp. Trykk Rediger øverst på siden. Nå kommer siden der du skal laste opp bildene fram. Trykk på knappene: Bla gjennom... for å hente bildefiler på datamaskinen din. Når du har valgt 1-6 bilder for opplasting, trykker du knappen: Oppdater.

Nå kan du se små Preview(miniatyr-bilder) av bildene du har lastet opp. (Kryss av til venstre for bildene for å slette bilder du likevel ikke ønsker å ha med i bildearkivet ditt.) På denne siden kan/bør du endre Tittelen på bildet så den sier noe mer om bildet-ikke bare et nummer eller dato. Copyright kan du la stå tomt om du vil at andre skal kunne kopiere bildene uten å spørre deg. I Caption-feltet kan du skrive en kort tekst til bildet. Du har nå fått seks felter til som heter: Add new item og du kan fortsette å lete opp flere bilder på maskinen din. Du kan laste opp så mange bilder som du ønsker(inntil 100 MB pr. bruker). NB! Desto plassbesparened bildene dine er, jo flere kan du laste opp. Vi ber om at bildene må ha noe med landsdelen eller bedrift/prosjekt/arrangement å gjøre.

NB! Bilder som er upassende vil bli fjernet straks vi får vite om dem og vedkommende vil risikere å bli utestengt fra å legge inn sidestoff(være bruker). Webmaster ber om at brukerne vil gi beskjed om noe slik skulle dukke opp på sidene. Lykke til!

Last ned brukerhjelpen - her!